Viden med værdi - dit faglige forspring

Disruption drives af 6 nye teknologi-felter du bør kende
Foto: Colourbox
Innovation Af ,
Disruption sender en flodbølge af nye teknologier imod os. Det kan være svært at holde rede i, og se hvad man kan forvente, men kigger vi lidt fremad i krystalkuglen, kan vi samle disse i 6 teknologifelter, som vil drive disruption og få afgørende betydning. Så det er med andre ord teknologifelter, det er værd at kende...

1. Virtual Reality og Augmented Reality (VR & AR)
 Du kender måske teknologierne fra spilverdenen som f.eks. Pokémon Go og HTC's Vive, men de bryder også frem i erhvervslivet. Landmålerfirmaet, LE34, har lavet et system, som tegner rørlægningen ovenpå Google Streetview. Du kan altså se på vejen og samtidig se en tegning af, hvor rørene ligger, hvilket jo er meget smart så entreprenøren ikke graver fjernvarmeledningen op. De nye super-hospitaler der bygges nu, har 3D simuleringer af arkitekttegningerne, så lægerne kan afprøve operationsstuen og bede om at få flyttet stikkontakten en meter før byggeriet låses kontraktligt og lang tid før første spadestik. VR og AR startede hos flymekanikerne, hvor det kunne være lidt svært at bladre i en manual inde midt i en flymotor, og sådan vil det fortsætte – som fremtidens manual og træning blandt andet.

2. IoT står for Internet of Things
Altså ting koblet på nettet i stedet for mennesker. Der er vi allerede langt overhalet. Du har måske din bil eller varmepumpe på nettet, men snart vil du have hele huset opkoblet, så en app kan tænde lyset og skrue op for varmen, når den kan se, at du er på vej hjem. Endnu mere gælder det industrien, hvor der er ved at komme sensorer på alt. Det drives naturligvis af Moores-lov, hvor prisen for opkobling på nettet falder eksponentielt. En entreprenør i Ålborg er gået så vidt som at koble alt sit grej på nettet, lige fra trillebør til stiger. De sparer en masse tid ved ikke at skulle lede efter det mere. Både København og Århus kører forsøg med skraldespande, som selv fortæller, når de skal tømmes. I ældreplejen kan man få bleer, som selv fortæller, når de skal skiftes.

3. Big Data
Alle disse data som opsamles af IoT, skal jo bruges til noget fornuftigt. Kamstrup sælger fjernvarmemålere, men har fundet ud af en ny smart digital forretningsmodel, som handler med de data pumperne opsamler. Tager vi skraldespands-eksemplet bliver det jo rigtig sjovt, når det kan give kommunen et mønster af byen. Hvis alle skraldespandene er tomme i Fælledparken, behøver vi ikke køre derhen i dag, men hvis de alle er fyldte i Kongens Have, har der nok været studenterfest, så vi må derhen og rydde op. Effektiviseringspotentialet er enormt. Nogle mener op til 30-40 pct.

4. Droner, selvkørende og fjernstyring kan ses som et samlet teknologifelt
 Droner er ikke kun små tingester, som flyver henover naboens have... Det kan også være et skib eller en bil, som er selvkørende. Præcis som vi allerede kender det fra metroen i København. Det kan også være en lille kirurgisk robot du sluger, når du skal opereres i maven. Om den så skal fjernstyres af en træt reservelæge, der sidder ved siden af dig eller amerikansk specialist i Houston, som har lige præcis dette som sit speciale er spørgsmålet, for nu er begge dele lige muligt. En dansk professor skrev at de selvkørende biler kommer om 15 år. Velkommen ned fra elfenbenstårnet! De selvkørende biler er ikke noget som kommer. Det er noget, som er her. Aarhus har bestilt de første selvkørende busser, som allerede kører i Singapore, Schweiz og på DTU. I Singapore kører der også selvkørende taxaer, ligesom flere steder i USA. Det går lynhurtigt. Hvis dine børn skal nå at have kørekort, skal de skynde sig, for i fremtiden får vi slet ikke lov at køre bil. Det er alt for farligt. Google's selvkørende biler registrerer, hvor tit en passiv chauffør er nødt til at korrigere med rattet. Resultatet er én i kvartalet ved et almindeligt kørselsmønster. Jeg vil gætte på, at du laver korrektioner i din kørsel oftere – muligvis én gang i timen. Tesla har også set et fald i antal uheld, efter de indførte autopilot i USA. Den selvkørende teknologi får enorm betydning for byplanlægning og ejendomspriser. Der kan være et langt større antal biler på vejene, i et meget bedre flow, da de selvkørende biler kan køre tættere uden uheld. Desuden bliver hele parkeringsproblematikken løst, da den selvkørende bil kan sætte dig af på din arbejdsplads og derefter køre ned på havnen og holde.

5. Virtual Design og 3D-print er et felt som vil revolutionere produktionsprocesserne
På en silo i det nye Nordhavn i København bliver der i øjeblikket monteret altaner, der næsten bare bliver hængt på som fuglekasser. De er nemlig designet i 3D hos CN3 i Virum, som sender produktionsdata direkte til en fabrik, hvor de bliver produceret. Effektivt halvautomatiseret arbejde indendørs fremfor hængende højt over havnen. 3D print har en lang række andre fordele. I produktudvikling eller skræddersyede produktioner kan man hermed lave meget små serier profitable. Enten ved at 3D printe selve produktet eller ved at 3D printe en støbeform i carbon-forstærket plastik som kan holde til 1000 stk og koster en brøkdel af en rigtig støbeform til en million stk. DTU udvikler en del på dette felt. Et andet paradigmeskifte i 3D print er selve distributionen. Vi hører om unicorn-virksomheder der vokser eksponentielt, men det kan de kun, fordi de er rent digitale, og dermed kan distribuere deres produkt over hele verden med et musse-click. Det kan alle de traditionelle virksomheder med fysiske produkter ikke, og det tager årevis at opbygge global distribution. MEN måske bliver 3D print et short-cut her, fordi du hermed pludselig godt kan distribuere et fysisk produkt digitalt. Du kan sende produktionsdata til kunden, som så selv printer lokalt! Det bruges allerede på de store skibe, til at printe reservedele som jo ellers kan være svære at få fat i ude midt på Stillehavet...

6. Robotter og AI (Artificial Intelligence – kunstig intelligens)
 I dag behøver man ikke længere dyr programmering til en robot. Man kan bare stille den ved siden af en mand ved samlebåndet, og lade den kigge på ham (scanne). Efter ca. 20 minutter kan den gentage bevægelsen, uden der er skrevet en eneste kodelinje, eller rettere den nødvendige kode har den selv skrevet. Hvis du ringer til Swedbank, taler du med Nina. Hun besvarer ca. 80 pct. af alle opkald, og du opdager aldrig, at det var en robot du talte med. Det interessante er, at Nina lærer hver dag og kan tage en større og større procentdel af opkaldene. Kontor-robotter som Nina kommer til at automatisere sagsbehandlingen som det skete nede på havnen og henne på fabrikken i 80'erne. Men til forskel fra dengang er det nu de højtlønnede job, der vil blive automatiseret først, fordi de giver den bedste businesscase. Investment managers og jurister der sagsbehandler for eksempel.

Det er de 6 disruptive teknologi-felter du bør kende og holde øje med. Fordi de rammer bredt, og det er næsten umuligt at forestille sig, at de IKKE vil komme til din branche også...! Uanset om du er leder i det private, offentlige eller en interesseorganisation bør du stille spørgsmålene
  • Hvordan vil hver af disse spille ind i vores branche?
  • Hvordan kan vi selv udnytte disse teknologier til vores fordel?
  • Hvad kunne en konkurrent eller ny spiller gøre med disse teknologier?
  • Hvad sker der når din største kunde eller samarbejdspartner kører ud af disse spor? Kan I så følge med på rejsen...?

Deltag i debatten

Retningslinjer for debat

Mest læste nyheder