Viden med værdi - dit faglige forspring

Fremtidens Arbejdsmiljø
Foto: Colourbox
Innovation Af ,
På den thailandske ø Koh Lanta ligger 2 svenske skoler. Hvorfor? Fordi forældrene er digitale nomader... De tager jobbet og PC'en under armen når det bliver koldt og skifter Skellefteå ud med en bambushytte i solen.

Der kan vi se fremtidens arbejdsmiljø stikke næsen frem. Men der er langt mere i vente når disruption for alvor møder vores arbejdspladser. Lad os kigge i krystalkuglen...

Teknologi driver store forandringer. Særligt 6 teknologier vil ramme bredt i de fleste brancher. Det er 3D print, Internet of Things, Kunstig intelligens, Virtual reality, Big Data samt Droner og selvkørende.

Det interessante er ikke teknologien, men hvad den vil gøre ved vores arbejdspladser. Og det vil først og fremmest være at vi skal lære en masse ny teknologi. Og interagere hermed. Automatisering af fysisk arbejde vil give mindre slid, mens automatisering af sagsbehandling vil give mindre rutine. Generelt giver teknologien opkvalificering.

Arbejdsmarkedet ændres også. Der kommer flere og flere løst ansatte og freelancere. Internationalisering fortsætter. Og netværksorganisationer vokser frem. Det betyder nye relationer. Mange af dem digitale og på afstand. Det betyder en polarisering mellem de teknologi-parate og dem som ikke er.

Rollerne skifter også i fremtidens organisationer. Man kan på den ene side se den digitale ninja som er dygtig til at indføre ny teknologi – og på den anden side kustoden som er kulturbærer der fastholder værdier og traditioner. Noget som der måske ses ned på i dag, men som vil få en renæssance og stigende betydning i takt med at mere og mere bliver nyt. Det gælder f.eks. håndværk der ender som kunst. En maskine kan bygge et nyt hus – men kun en dygtig håndværker kan renovere et gammelt hus med sjæl...

Alt i alt bliver fordelene i fremtidens arbejdsmiljø
  • Øget flexibilitet (f.eks. Koh Lanta)
  • Mindre fysisk nedslidning
  • Opkvalificering til mere interessante jobs med mindre rutine
  • Livslang læring
MEN to ting vil trække den anden vej og udfordre os i fremtidens arbejdsmiljø:
  1. Det sociale nærvær skrumper – Den effektivisering vi har set på fabrikken og havnen vil komme til kontorerne, så der vil kun være få kolleger omkring os. Vi får langt færre fysiske møder. Kunder, samarbejdspartnere, freelancere og kolleger bliver digitale relationer. Derfor vil langt mere ske på distance. Ledelse. Salg. Samarbejde. Projekter. Hjemmearbejde.
  2. Vi kommer under massivt læringspres – Når der kommer en ny teknologi, et nyt produkt eller en ny proces hvert kvartal så halser vi altid efter. Vi skal hele tiden øve og lære. Men gør det noget? Er det ikke sjovt at udvikle sig og lære nyt? Jo det er det, når vi har en tryg basis. Når vi går ind og ud af komfortzonen. Ligesom en håndbold- eller ishockeyspiller der kan komme ud på bænken nogle minutter. Hvis vi aldrig opnår følelsen og trygheden i at være kompetente får vi problemer. Man kan ikke leve et helt liv i udviklings-zonen, hvor der er stress og pres på hele tiden. Mennesket har fundamentalt brug for at føle sig kompetent for at trives. 
Den følelse bliver sjælden i fremtidens arbejdsmiljø. Samtidig med at der ikke er et hold omkring os. Løsningen af dette bliver en vigtig opgave for ledere og HR.

Deltag i debatten

Retningslinjer for debat

Mest læste nyheder