Viden med værdi - dit faglige forspring

Farvel til ledelse som vi kender det - Future of Work ændrer vilkår voldsomt
Innovation Af ,
Future of Work er det nye brandvarme begreb fra Californien til Chennai og Shanghai. Det handler om hvordan arbejdspladser ændres i kølvandet på disruption, som kommer rullende med paradigmeskifter, nye forretningsmodeller, nye teknologier og nye spillere som f.eks. unicorns med eksponentiel vækst. Det vil naturligvis ændre en del på jobniveau, hvilket vi belyser i bogen "Disrupt dig selv". Nogle af de væsentligste bevægelser vil være:
 • Automatisering kommer rullende ind i kontorerne og middelklassen. Det vi så på havnen og fabrikken i 80'erne vil vi se på sagsbehandlingsfabrikkerne og mange andre steder. Sidste år gættede McKinsey på at en million danske arbejdspladser vil blive automatiseret. Omvendt mener OECD, at kun 9 pct. af danske arbejdspladser forsvinder mens resten opkvalificeres. 30 pct. af alle jobs vil ændres radikalt. Konklusionen må være at ingen aner det – man kan kun gætte....
 • Med Big Data ændres styring fra planer og mavefornemmelser til et computerspil hvor man reagerer på data i realtid. Det gælder også ledelse, rekruttering, HR og andre bløde felter som kommer med på data-vognen.
 • Tempoet stiger voldsomt. Forestil dig at gå fra én produktlancering om året, til en om måneden. Agile arbejdsformer bliver normen. Kaos, tempo og innovation accelererer.
 • Forestil dig at et team går fra 1 freelancer og 9 fastansatte, til det omvendte... Netværks-organisationen bliver det normale. En organisation fuld af distance, free agents (gig economy), crowd sourcing, hjemmearbejde, digitale nomader osv.
 • Relationer bliver derfor digitale. Kontoret og kantinen bliver for det meste tom. Relationer skal plejes via skype.

Så vidt arbejdspladsen. Men hvad betyder det for trivsel og motivation? Jo fremtidens arbejdsmiljø bliver forbedret med
 • Øget flexibilitet
 • Mindre fysisk nedslidning
 • Opkvalificering til jobs med mindre rutine
 • Livslang læring

Men Future of Work er ikke lutter lagkage - tre ting vil udfordre motivation, trivsel og dermed stress, voldsomt:
 1. Øget individuel konkurrence. Des mere digitaliseret arbejdet bliver – des mere kan udlændinge byde ind på. Polen, Ukraine, Indien, Filippinerne... Dag for dag skal flere og flere kunne matche den konkurrence for at beholde deres job.
 2. Det sociale nærvær skrumper. Kontoret er tomt og vi får færre fysiske møder i netværksorganisationen. Det meste sker på distancen hvor kunder, samarbejdspartnere, freelancere og kolleger bliver digitale relationer. Det bliver effektivt - men det kan også blive ensomt.
 3. Massivt psykologisk læringspres. 80 pct. af Schneiders omsætning kommer allerede nu fra nye produkter.  Når der kommer ny teknologi, produkt eller proces til os hver måned, så halser vi bagefter. Vi skal hele tiden øve og lære. Nyt er sjovt, når vi har en tryg basis af kendte ting - når vi kan gå ind og ud af komfortzonen, ligesom en ishockeyspiller kan få vejret ude på bænken. Men hvis alt er nyt og max puls, når vi aldrig følelsen af at være kompetente – og så får vi problemer. Det er mere end svært at leve hele livet i udviklings-zonen, hvor der er læringspres på hele tiden. Mennesket har fundamentalt brug for at føle sig kompetent for at trives (ifølge de psykologiske mestre Schütz og Vygotski). Den følelse bliver sjælden i fremtidens arbejde. Samtidig med at holdet ikke er omkring til at støtte, for de er blevet digitale...

Det er den arbejdsplads du skal lede. Det er under disse nye vilkår at du skal knække nøden og sikre performance og trivsel. Sikre adaption af alt det nye - så I udnytter de teknologiske og forretningsmæssige muligheder optimalt. Måned efter måned.

Det bliver overskrifterne i lederens jobbeskrivelse – og så holde tempoet i max, og dine folk top engagerende – selvom mange af dem sidder på stranden i Thailand og arbejder for flere end dig...!

Sådan bliver ledelse i Future of Work. God fornøjelse.

 

Deltag i debatten

Retningslinjer for debat

Mest læste nyheder