Viden med værdi - dit faglige forspring

Det er på tide med en ny tilgang til økonomisk kriminalitet
Foto: Colourbox
Ledelse & organisation Af
Finansiel kriminalitet er en voksende trussel mod samfund og økonomier over hele kloden. For at tackle det, skal der tænkes i helt nye baner, det gælder specielt for den finansielle sektor – men også den offentlige sektor bør overveje nye metoder. Hos PA Consulting er vi netop udkommet med en ny rapport om FinCrime "Partners against Crime", som anbefaler at vi udover at bruge mere teknologi – er nødt til at være endnu mere åbne og dele endnu flere data for at få styr på den finansielle kriminalitet.

Banker og andre finansielle virksomheder er med andre ord nødt til at arbejde endnu tættere sammen med lovgivere og konkurrenter. Kun på den måde kan man identificere økonomisk kriminalitet i mens kriminaliteten foregår, i stedet for som nu at halse efter begivenhederne og forsøge at opklare og optrevle transaktionerne efterfølgende. Spillerne i det system vi foreslår, ville ikke være anderledes end i dag. Men man er nødt til at arbejde sammen på en ny måde. Det kræver, at man deler flere data om transaktioner og kundeadfærd (naturligvis under nogle klare spilleregler), og at der bliver brugt smartere teknologi til at analysere kriminaliteten hurtigere og mere detaljeret. Det vil indebære nogle investeringer, men det vil betale sig – hurtigt endda.

I vores seneste analyse undersøger vi, hvorfor partnerskaber er nødvendige, og hvordan vi kommer foran i krigen mod FinCrime. Vi har interviewet en bred skare af erfarne topledere som alle er involveret i bekæmpelsen af Økonomisk Kriminalitet i England bl.a., det inkluderer både CRO´s (Chief Risk Officers), Money Laundering reporting officers, lovgivere, offentlige instanser, RegTech- og FinTech virksomheder.

Vi har gjort brug af vores egen erfaring med at arbejde med såvel den finansielle- og den offentlige sektor og har kigget på problemet ud fra så mange synspunkter som muligt Det har givet os et grundigt indblik i, hvordan systemet kunne fungere bedre. Også her i Danmark, hvor der også arbejdes i kulisserne på mere datadeling og et fælles kommandocenter i et såkaldt National Cyber Crime Centre.

Hvor stort et problem er finansiel kriminalitet?
Kriminelle skaffer ulovlige penge mere end nogensinde gennem almindelige finansielle systemer som bank og kapitalforvaltning. Det er af naturlige årsager ikke til at vide, præcis hvor mange penge, det drejer sig om, men FN sætter det til 2 mia. dollars om året i forhold til 1,6 mia. dollars i 2009. Så det er et voksende problem. Pengene kommer fra kriminalitet, som forfalskning, menneskehandel og narkotika, og er også med til at opretholde det. Pengene finansierer derudover også terrorisme. Så der er store samfundsmæssige og menneskelige omkostninger i forbindelse med finansiel kriminalitet . De kriminelle blander penge med legitime midler for at skjule, hvor de kommer fra. Virksomhedernes job er at spore den aktivitet eller endnu bedre opdage det – og stoppe det – mens det sker.

Og hvordan går det så med det?
Virksomheder som banker, bruger milliarder om året på området, for at sikre sig mod hvidvask af penge. Det er dog ofte på grund af risikoen for ikke at overholde lovgivningen, at de store summer bliver brugt, og måske ikke så meget, fordi man kan se en konkurrencemæssig fordel i at få stoppet den finansielle kriminalitet.

Når deres systemer fortæller dem, at kundeaktiviteten ser mistænkelig ud, skal de indsende en rapport, hvilket ofte er en meget manuel proces. Men det har givet mange falske alarmer, og de fleste af rapporterne følges ikke op. Det kan også medføre, at banker ikke tør arbejde med bestemte typer af kunder eller brancher for at begrænse deres risici, selv om de næsten er helt legitime. Så det kan være dyrt på flere måder for banken.

Hvor succesfuld er den nuværende indsats for at håndtere finansiel kriminalitet?
Kun ca. 1 pct. af provenuet fra finansiel kriminalitet beslaglægges hvert år i hele Europa. England er lige nu ved at tage et stort skridt fremad ved at lancere National Economic Crime Centre (NECC). Fra oktober 2018 er partnere fra såvel dømmende som udøvende myndigheder, skatteforvaltningen, det engelske rigsadvokatur og diverse offentlige myndigheder gået sammen i et nyt forum. Det er et glimrende eksempel på den fælles indsats, der er nødvendig for at bekæmpe kriminaliteten og forhåbentlig vil fungere som en model for andre lande – også Danmark.

Meget skal ændres for at få styr på den finansielle kriminalitet. I vores seneste rapport peger vi på, hvilke ændringer der skal til, hvad der allerede så småt er i gang, og skal bygges videre på i en fart, for at komme kriminaliteten til livs.

Hvad skal du som leder have styr på?
  • Du skal tage stilling. Og have modet til at udvise et klart lederskab
  • Du skal omfavne nye tankegange og finde nye alliancer
  • Du skal blive enige med de øvrige involverede om, hvilke data der skal deles og hvornår
  • Du skal forstå, hvad loven tillader og giver mulighed for, og sikre databeskyttelse
  • Du skal beslutte dig for, hvilken fælles teknologiplatform, dit firma skal gøre brug af.

En ting er sikkert, det er tid til at handle. Og det som vi gør i dag, er ikke det, vi skal gøre i morgen.

Læs gerne hele rapporten her:
http://www2.paconsulting.com/FinCrimePartnersagainstcrime_registrationpage.html

Deltag i debatten

Retningslinjer for debat

Mest læste nyheder