Viden med værdi - dit faglige forspring

Hvorfor har vi så latterligt få kvinder i bestyrelser?
Foto: Colourbox
Ledelse & organisation Af
For nylig blev Women's Board Award uddelt. Men denne gang på en pinlig baggrund: vi har stadig kun få kvinder i bestyrelserne – og vi har endda tilbagegang!

Det holder jo ikke. Eller sagt på en anden måde - vi kan høste et potentiale der, hvor over halvdelen af landets IQ ligger! Tillad mig derfor at komme med nogle vigtige perspektiver, der forhåbentlig kan hjælpe:
  1. I Sverige laver de store investorer listen af kandidater til bestyrelsen. Her kommer der sjovt nok flere kvinder end når formanden laver listen...
  2. l de lande som har en mere ligelig fordeling af barsel, får man flere kvindelige topledere og derefter flere kvinder i bestyrelserne.
  3. Det vil være formynderisk at tvinge barsel væk fra kvinderne, men man kan jo også ændre syn på barslen, så den ikke er karrierehæmmende. Nestlé har et cool slogan: Barsel er gratis lederuddannelse!
  4. Det er også slut med myten om at de kvindelige kandidater ikke findes. Til eksempel har Egmont over 50 pct. kvindelige ledere og 40% kvindelige chefer i en moderne, digital virksomhed.
  5. Utallige forsøg (f.eks. K.Phillips på Kellogg Northwestern, McK, BCG, Blackrock osv.) har vist at der er mest komfort i homogene grupper, hvor man ikke udfordres. Unconscious bias betyder at vi ubevidst trækker derhen, uden at det er vores hensigt. Bestyrelsesformænd og headhuntere må se sig i spejlet og spørge hvad der skal til, for at de ikke ubevidst trækker i retning af de bekendte (mandlige) kandidater. For problemet er at research også viser at disse homogene grupper falder i grøften af "group think", mens mere diverse grupper tænker bedre ud af boxen og får belyst en sag fra flere vinkler. Konklusionerne burde være umulige at overse.
  6. Derfor er diversity en kompetence i sig selv (selvom det jo er forstemmende at tale om 52 pct. af befolkningen som en minoritet).
  7. En virksomhed har brug for at spejle sine kunder og sine ansatte. Begge grupper skal kunne "se sig" i bestyrelsen. Det samme skal samfundet kunne. En virksomhed der ikke spejler samfundet er kort sagt gammeldags. Det er ikke for kvindernes skyld, men for performance!
  8. I USA bruger det offentlige sin "buyer power" til at drive diversity frem. Hvis din virksomhed ikke afspejler befolkningssammensætningen nogenlunde – så kan du bare glemme at byde på deres udbud.
  9. Panama, hvidvask, gyldne håndtryk skandaler.... Et ømtåleligt spørgsmål er om bestyrelser med diversitet bedre kan navigere etisk og i "sync" med samfundet. Havde de i højere grad sagt stop til cheferne i Finans, Advokathuse, Advice og Falck med fingrene i kagedåsen?

Når man ser nærmere på vores bestyrelser, opdager man, at kvindemanglen ikke er den eneste lampe der blinker... Bestyrelserne mangler i høj grad også digitale eksperter. Og de mangler asiater. Alle er enige om at væksten bevæger sig øst-over, men kun B&O har en asiat i bestyrelsen. Der er kortsagt brug for en større nytænkning af bestyrelsen.

Det var opløftende at mange mænd mødte op til Women's Board Award og især at nøglepersoner som Vagn Sørensen, Flemming Besenbacher og Thomas Thune Andersen fra scenen, uden forbehold, committede sig til mere diversitet i de bestyrelser de sidder i. Flot og vigtigt, for den vej skal vi alle. Vi er mange - formænd, medarbejderrepræsentanter, headhuntere, investorer - som nu skal spørge os selv: hvad er så vores next step?

Deltag i debatten

Retningslinjer for debat

Mest læste nyheder