SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Investor: Derfor er guld som investering ikke en sikker havn

“Jovist, kan guld levere store gevinster. Men det sker sporadisk – med lange stagnationer og fald imellem”, skriver Ken Fisher. Arkivfoto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix
“Jovist, kan guld levere store gevinster. Men det sker sporadisk – med lange stagnationer og fald imellem”, skriver Ken Fisher. Arkivfoto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

Selv hvis du er dårlig til timing, udvikler aktier sig som regel til din fordel. Det samme gælder ikke for guld

Hvad er mere volatilt end aktier, men giver lavere afkast end obligationer? Giver du op? Det er guld – det legendariske metal – der nærmer sig alle tiders højder og tegner prognoser for endnu større stigninger. Men pas på: Godt guldafkast kræver god timing – ellers kan det gøre ondt på langt sigt.

Hvis du ikke kan time dine aktier, som alt andet lige stiger langt oftere, end de falder, så lad være med at prøve med guld.

Her er forklaringen: Gulds nuværende popularitet er baseret på en 9,3 pct. stigning i USA i 2023 til og med april måned. Det svarer til en pris på mere end 2000 dollar pr. ounce (stigningen i danske kroner er på 5,9 pct. i år).

Den “sikre” havn – eller?

Med de seneste bankkrak, bear-markedet i 2022 og en stædig inflation, der vækker frygt, ser mange nu guld som den tillokkende “sikre havn”.

Men før du køber guld, skal du vide, hvordan det opfører sig. Det er en vare uden indtjening, tilpasningsevne eller udbytte. Siden guldstandarden endeligt ophørte i 1974, er guldet årligt steget 5,0 pct. i dollar (6,1 pct. i danske kroner). Lyder det godt og tillokkende?

De danske aktier steg 12,6 pct. p.a. over det samme tidsspænd – lidt over det amerikanske aktieindeks S&P 500’s 11,9 pct. Selv amerikanske tiårige statsobligationers årlige stigning på 6,7 pct. i samlede afkast (udbytte plus efterfølgende prisændringer) toppede guldet.

Har du blik for guld, hvorfor så? At jagte gevinster er en dårlig grund til at købe noget som helst

Gulds lavere afkast kan give mening, hvis det har meget lav volatilitet. Men det er ikke tilfældet. Overvej f.eks. de 1-årige standardafvigelser i dollar, som måler den årlige afkast-volatilitet omkring deres gennemsnit.

Amerikanske obligationers standardafvigelse er ikke overraskende lav – kun 8,3 pct. Ikke forbavsende er de berømte amerikanske aktiers volatile standardafvigelse højere med 15,2 pct. Men gulds afvigelse er endnu højere – nemlig 18,6 pct.

Jovist, kan guld levere store gevinster. Men det sker sporadisk – med lange stagnationer og fald imellem. Tag den seneste stigning til 2000 dollar. Efter at guldet nærmede sig højdepunktet i august 2020 på 2067 dollar, er prisen på guld nu – 33 måneder senere – næsten flad. I den samme periode er de amerikanske aktier steget med 27,5 pct. (i dollar) – på trods af bear-markedet i 2022. I samme periode er OMX steget 57,7 pct. (i kr.).

Dette er ikke nyt. Efter en højkonjunktur i slutningen af 1970’erne toppede guldet med 4570,11 kr. den 21. januar 1980. Det næste højdepunkt kom den 15. januar 2008 – altså 28 år senere.

Højkonjunkturen skubbede guldet til en ny rekordhøjde på 10.324,03 kr. den 1. oktober 2012. Og analytikerne svor, at guldprisen ville fortsætte stigningen, selv om det faldt sammen med den igangværende gældsfrygt i EU.

Men guld faldt -37 pct. til lavpunktet i 2013 og genvandt ikke højdepunktet fra 2012 før januar 2020.

Timing er alt

Så timing er nøglen, når det handler om guld. Afkastet på guld er kun positivt i godt halvdelen af de rullende 12-måneders perioder siden 1974. Danske og amerikanske aktier er steget i henholdsvis 72 pct. og 81 pct. i de samme perioder.

Selv om du ikke er god til at time aktier, udvikler de sig til din fordel på længere sigt. Med guld er det 50/50. Prisernes udsving er oftest forankret i markedets stemninger, som trodser muligheden for timing.

Hvis du har blik for guld, så spørg dig selv hvorfor? For mange er det de seneste glitrende afkast. At jagte gevinster er en dårlig grund til at købe noget som helst. Nogle insisterer på, at det handler om inflation eller afdækning af bear-markedet. Men 2022 modbeviser disse begrundelser.

Guld steg oprindeligt, efter at Rusland invaderede Ukraine. Men det dykkede igen efter to uger og faldt med aktierne til et lidt senere lavpunkt.

Efterfølgende er guldet steget sammen med OMX, selv om aktierne er steget langt mere. En god risikoafdækning skal ikke udvikle sig parallelt med aktiernes.

Husk derfor på guldets lange profitløse perioder. Den danske inflation var ikke flad eller negativ i disse perioder. Guld mistede købekraften til inflationen – og var altså ikke en beskyttende havn.

Hvad med aktier i guld?

Guldaktier kan tilbyde udbytte og tilføje kapitalismens magi til varen. Men som gruppe er de stadig mere volatile end markedet som helhed. Guldaktierne stiger typisk mest i de tidlige faser af et bull-marked – og opfører sig som mindre value aktier.

Hvis du kan time guld, er det fantastisk. Og så behøver du ikke mine råd. Men for de fleste investorer er aktier og obligationer simpelthen bedre.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu